Wat is ergotherapie?

De meeste mensen willen ondanks een ziekte, beperking of ouderdom blijven meedoen in de maatschappij of hun taken in de samenleving weer oppakken. Met praktische oplossingen lukt dat vaak ook wel. De ergotherapeut zoekt met u samen naar de beste manier om activiteiten die belangrijk voor u zijn te blijven uitvoeren. Voor meest uiteenlopende vragen kunt u bij de ergotherapeut terecht. Bijvoorbeeld:

 –    Ik kan niet meer lang staan aan het aanrecht maar wil wel blijven koken
–    Hoe zorg ik ervoor dat ik veilig kan douchen nu ik ouder word en de drempel van de douchebak steeds hoger lijkt te worden?
–    Hoe kan ik na mijn herseninfarct weer reïntegreren in mijn werk zonder te hard van stapel te lopen?
–    De pijnklachten in mijn arm worden erger bij het werken op de computer. Is er een oplossing?
–    Mijn moeder krijgt steeds meer moeite bij het gebruik van de afstandsbediening van de televisie? Hoe kan ik haar helpen?
–    Mijn man kan zijn bed bijna niet meer in en uit komen zonder dat ik help. Hoe kan hij het zelfstandig blijven doen?
–    Aan het eind van de dag val ik vaak onbedoeld voor de tv in slaap. Hoe voorkom ik dat?
–    Door pijnklachten lukt het niet meer om huishouden, werk en sociale contacten te combineren. Hoe pak ik dat aan?
–    Hoe neem ik mijn zuurstoftank mee als ik naar buiten ga?

Dit is zo maar een opsomming. Ergotherapie richt zich op alle problemen die mensen kunnen tegenkomen in hun dagelijkse functioneren. Het uitgangspunt van ergotherapie is op welke manier het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten mogelijk blijft, ondanks een aandoening, ziekte of gebeurtenis.