Zweedse Kruiden

Zweedse Kruiden, het recept

10 gram Aloë *
5 gram Myrrhe
0,2 gram Safraan
10 gram Senneblaadjes
10 gram Kamfer **
10 gram Rabarberwortel
10 gram Zitterwortel
10 gram Manna
10 gram Venetiaanse Theriak
5 gram Zilverdistelwortel
10 gram Engelwortel

* In plaats van Aloë kan ook Alsem poeder worden genomen
** Bij Kamfer uitsluitend Chinese, natuurlijke kamfer gebruiken

Het Kleine Zweedse Bitter
De Zweedse kruiden worden met 1,5 liter graan- of fruitjenever van 38% tot 40% in een fles van ongeveer 2 liter met een brede hals gedaan. Dit alles laat u 14 dagen in de zon of bij de verwarming trekken. Dagelijks goed schudden. Het mengsel dat niet wordt gebruikt mag onbeperkt in de fles blijven staan. Indien het vocht in kleine flesjes wordt gedaan, dient u deze goed af te sluiten en koel te bewaren. Dit elixer kan jaren lang worden bewaard.
Het Zweedse kruidenelixer, volgens de oorspronkelijke bereiding, is verkrijgbaar in druppelflesjes van 100 ml.
Met de verkrijgbare kruiden en de aangegeven hoeveelheid Jenever of Brandewijn kunt u het elixer zelf bereiden (1).


Gebruiksaanwijzing Zweedse Kruiden
Inwendig gebruik: Volgens traditioneel gebruik neemt men 's morgens en 's avonds steeds een theelepel van de verdunde druppels in. Indien gewenst kan men tijdelijk 2 à 3 eetlepels per dag op de volgende wijze innemen; steeds een eetlepel verdund samen met 1/8 liter kruidenthee en wel een half uur voor en een half uur na iedere maaltijd (1).

Kompressen met Zweedse Kruiden
Al naar gelang de grootte van de te behandelen plaats, neemt u een groot of klein stuk watten of kompres, bevochtigt dit met enkele druppels en legt dat op het te behandelen lichaamsdeel. Gevoelige huiddelen kunt u tevoren met Goudsbloemzalf (Calendula) inwrijven. Dek de watten of het kompres af met een stuk plastic folie of fixatiefolie zodat uw kleding niet vies wordt. Over de folie doet u een doek of een verband.
Deze omslag of kompres laat men 2 tot 4 uur inwerken. Als de patiënt het kan verdragen, kan dit kompres ook een nacht lang blijven zitten. Bij een gevoelige huid kunnen huidreacties ontstaan: in dat geval dient u het kompres korter te gebruiken of gedurende enige tijd in het geheel niet. Personen die allergisch zijn, kunnen het beste een doek in plaats van de folie gebruiken. Niet vergeten de huid in te vetten! Indien een huidreactie ontstaat dan met Goudsbloemzalf (Calendula) inwrijven (1).

Bron:
1. Maria Treben, Gezondheid uit de apotheek van God, raadgevingen en ervaringen met geneeskruiden, 22e oplage 1995, Uitgeverij Ennsthaler, Steyr (Oostenrijk).